La reorganització de les urgències iniciada el 2008 ha pitjat l’accelerador aquest estiu amb les retallades milionàries de Salut i ha deixat sense atenció nocturna entre 50 i 60 centres en diferents territoris. Una pèrdua que s’haurà de suplir amb un nou hàbit, ja integrat a la ciutat de Barcelona: trucar per telèfon perquè un professional li digui a un què fer, si esperar el metge, una ambulància o que arribi el matí.

Tota l’operació s’ha posat en marxa coincidint amb els ajustaments estivals als hospitals, les retallades salarials a tot el sector i a les ambulàncies. Amb la major part dels estaments sanitaris en peu de guerra, els usuaris sembla que s’acosten amb timidesa als serveis. Les urgències baixen als hospitals i quan es tanquen 46 CAP i es remeten al Sistema d’Emergències Mèdiques centralitzat, només creix un 2%.

Tot just 71 domicilis en aquestes zones noves, en una setmana, de 9 de la nit a 8 del matí. L’argument oficial per tancar aquests equips ha estat l’ús mínim que se’n feia. Però l’estiu i el bon temps crea un cert miratge de les necessitats reals, al•leguen els sindicats i els mateixos gerents de centres sanitaris. L’hora de la veritat es diu grip i arriba a la tardor.
Les retallades a la xarxa primària repercuteixen també en la feina dels hospitals. És el cas de l`Arnau de Vilanova de Lleida, on la majoria de metges han decidit aplicar al peu de la lletra els criteris clínics abans de donar l`alta a un pacient.

Des de el Sindicat de Metges de Catalunya s`afirma que el Departament de Salut pressiona perquè es redueixin les proves mèdiques més costoses i s`agilitin les altes, després d`haver-se tancat en aquest centre 120 llits. el mateix portaveu afirma que la decisió de valorar només amb 2criteris clínics el moment de l`altra s`ha adoptat pel bé del pacient”, que ara rep menys atenció, una vegada abandona l`hospital, per les retallades en l`atenció continuada.

El nou sistema es posarà a prova quan arribi la grip de la tardor.


Necesitas estar registrado para ver el contenido

Valora este post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment